MET OVERBRENGINGEN VALT GELD TE VERDIENEN

Wees de energieprijzen voor door optimalisering

Niemand kent de toekomst, maar van één ding kunnen we wel zeker zijn: dat de prijs van energie het komende decennium, en waarschijnlijk nog veel langer, zijn stijgende trend zal behouden. Dat betekent dat bij elke uitbreiding, reparatie of revisie van het machinepark, het rendement van de totale aandrijfketen - motor, regeling én transmissie - voorop moet staan. Veel aandacht gaat daarbij naar de vervanging van oude motoren en het plaatsen van (frequentie)regelaars, maar in de overbrenging treden er vaak verliezen van dezelfde orde op. Daarom bekijken we in dit artikel welke overbrengingen het beste rendement opleveren.


MOTOREN: SNEL VERDIEND

Zoals bekend, is het inzetten van energiezuinige elektromotoren (IE3, IE4 of IE5) in Europa wettelijk geregeld: sinds 1 januari 2015 is minimaal IE3 verplicht. Omdat de Total Cost of Ownership (TCO) van een elektromotor voor 95 tot 99% uit energiekosten bestaat, zijn de terugverdientijden van de meerprijs voor een energiezuinige versie kort (vaak minder dan één tot vijf jaar). De situatie bij overbrengingen is echter minder helder. Standaardisatie is ver te zoeken en bij iedere individuele overbrenging is de efficiëntie sterk afhankelijk van de uitvoering, de smering, het onderhoud enz. Toch is er, zelfs met een aantal eenvoudige vuistregels, veel winst te behalen.

OVERBRENGEN OF OMZETTEN

Vooreerst moeten we opmerken dat er een essentieel verschil is tussen een overbrenging
waar we in wat volgt, dieper op ingaan en een conversie.Een (mechanische) overbrenging heeft betrekking op het veranderen van de snelheid en het koppel van een roterende beweging, of op het veranderen van een roterende in bijvoorbeeld een heen en weer gaande beweging. Bij conversie, daarentegen, verandert het medium waarin de energie zich manifesteert. Conversie, zoals bij het omzetten van mechanische energie in (pers)luchtdruk of hydraulische druk, gaat meestal gepaard met forse verliezen (vaak meer dan 30%). Alleen bij omzettingen naar warmte, zoals bij warmtepompen, kan een rendement van 100% en meer worden gehaald.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Power Technics 

Power Technics maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.